תכנון וביצוע פרויקט חקר קבוצתי בלמידה סינכרונית שיתופית

פרויקט בנושא מדידות

מבוא :הדגם מציג תהליך חקר קבוצתי המתרחש בסביבה סינכרונית וכולל תכנון וביצוע סקירה רחבה של הנושא הנלמד. כל קבוצת סטודנטים חוקרת תת נושא מתוך הנושא הרחב ומייצגת את הלמידה באמצעות פוסטר דיגיטלי (לעיתים בעל שכבות מידע).

הצגת הדגם: במסגרת הקורס "ניתוח אירועים מתמטיים" נלמד נושא המדידות, כחלק מלימודי הגיאומטריה הנכלל בתוכנית הלימודים במתמטיקה לחינוך היסודי. תחילה המהלך תוכנן בשיתוף עמיתה, ד"ר חווה אביטל, ללמידה פרונטלית ועבודה בקבוצות פנים אל פנים. עם פרוץ משבר הקורונה והמעבר ללמידה מרחוק, החלטתי לקיים את מהלך הלמידה בהתאמה למציאות המתבקשת, ולמנף אותו ללמידת חקר קבוצתית הכוללת שימוש בכלים טכנולוגיים המקדמים הוראה פעילה ושיתופית.
הדגם מציג תכנון וביצוע סקירה רחבה של נושא המדידות בתוכנית הלימודים, מסמך ציוני הדרך וספרי לימוד והצגת ההתפתחות בפוסטר דיגיטלי.

לחצו על התמונה לצפייה בדגם ההוראה:

רפלקציה: כמנחה את התהליך, סביבת הלמידה אפשרה לי לצפות בעבודת הסטודנטים, ללמוד על האינטראקציה ביניהם ועל אופן התמודדותם עם המשימה. המעבר בין החדרים בזום וההנחיה בזמן אמת אפשרה לסטודנטים להתקדם בתהליך, לשתף במקורות מידע, ביישומונים ובמסמכים ולהגיע לתוצר קבוצתי שיתופי המשקף את הבנתם.

אינטליגנציות מרובות כאמצעי להוראת תוכן

הצגת הדגם: דגם ההוראה נוצר במסגרת הקורס "מבוא לפסיכולוגיה". המטרות היו לאפשר לסטודנטים להתנסות בהוראה דרך האינטליגנציות המרובות שלהם ולזמן למידה שיתופית של התאוריה של פרויד בה המרצה משמשת כמנחה מלווה. הסטודנטים למדו יחידות מהתאוריה של פרויד בקבוצות קטנות ולימדו את אשר למדו בדרכי הוראה מגוונות התואמות את האינטליגנציות החזקות שלהם.

לחצו על התמונה כדי לראות את הדגם בהרחבה:

אינטילגנציות מרובות

רפלקציה: דגם ההוראה משלב למידה שיתופית ולמידת עמיתים, כאשר אני משמשת כמתווכת הוראה ולא כמעבירת "חומר". מהניסיון שלי דגם הוראה זה מפתח אצל הסטודנטיות/ים כישורים של חיפוש ידע, בניית לוח זמנים והצבת מטרות ללמידה, תכנון הוראה ולמידת צוות. חשוב מכך, מבחינתי, הדגם מאפשר לסטודנטיות/ים ללמד על-פי החוזקות שלהם וחושף את כולם למגוון רחב של אפשרויות הוראה בדרכים שונות ובמרחבי למידה שונים על-פי אינטליגנציות שונות.

פוסטר מקוון (Glogster)

גלוגסטר הוא פלטפורמה המאפשרת ליצור פוסטרים או כרזות דיגיטליות, המשלבים טקסט, קישורים, תמונות, קובצי קול וקובצי וידאו. הכלי יכול לשמש כאמצעי ללמידה בכיתה וכאמצעי להערכה חלופית, וכן להצגת פוסטר מדעי בכנסים וימי עיון.

בתמונה שלהלן ניתן לראות דוגמה לאפשרויות הריבוד של הפוסטר:

אפשרויות הריבוד של Glog
לחצו על התמונה להגדלה

ניתן להשתמש בפוסטרים הדיגיטליים לצרכי הוראה והערכה, וכן לצורך הצגת מחקרים או עבודות גמר/תזה בכנסים וימי עיון. פוסטר מקוון במקרה זה ייכתב תוך שמירה על הסטנדרטים המקובלים בהצגת פוסטר מדעי (הצגת רקע תיאורטי, היבטים מתודולוגיים, ממצאים, דיון וכו').

להלן קישור לפוסטר מקוון של הסטודנטית מיטל נאמן שהוצג במסגרת יום עיון שהתקיים בתשע"ח בתכנית לתואר שני "הערכה בחינוך": שלום למורה בכיתה א'-ייחודה של המורה בכיתה א. הפוסטר מציג את עבודת הגמר של אחת הבוגרות, ומלבד טקסט, קישורים ותמונות, שולב בו סרטון בו הבוגרת סיפרה על תרומתה של עבודת המחקר לעשייתה כיום בבית הספר:

פוסטר מקוון גלוגסטר – לחצו על התמונה להגדלה

מדריך ליצירת פוסטר אינטראקטיבי ב-Glogster (משרד החינוך)

אתר Glogster

דילוג לתוכן